Liefde op het eerste gezicht!

Gepubliceerd: 06 - 03 - 2017

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat meer dan 90% van alle beslissingen die wij mensen nemen, wordt genomen op grond van emotionele motieven. In slechts 10% (of minder) van alle gevallen wordt een beslissing op rationele gronden genomen. Bij het kopen van meubels, een keukenunit, een auto en bovenal bij het kopen van een woonhuis speelt de emotie een duidelijke hoofdrol. Om te voorkomen dat je een huis koopt waar je later spijt van krijgt, wil ik je welgemeend adviseren om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen.

Misschien denk je: een huis kopen, dat kan ik toch zeker zelf wel? Een beetje op Funda rondkijken, Facebookberichten in de gaten houden, je hebt snel genoeg door welke huizen nieuw in de verkoop gekomen zijn. Nee, daar heb je geen makelaar voor nodig. En dan vraag je een bezichtiging aan bij de verkopende makelaar en ga je in de woning kijken. En zo gebeurt het dat je opeens als een blok voor een huis valt, liefde op het eerste gezicht zogezegd. Maar … liefde maakt nu eenmaal blind. Je hebt wel oog voor de prachtige, grote woonkamer, maar je merkt niet op dat de houten vloer wat veert vanwege aangetaste vloerbalken. Je ziet een prachtig aangelegde tuin, maar je hebt niet door dat deze grenst aan een sportcomplex met buitenvelden. Je bent onder de indruk van het prachtige, landelijke uitzicht, maar je hebt er geen weet van dat er een nieuwbouwproject ontwikkeld wordt, tegenover het huis.

De verkopende makelaar zegt: "Ik zou als ik u was maar snel beslissen hoor, morgen komen er andere koopkandidaten naar het huis kijken.” Het schrikbeeld dat je voor ogen staat, dat straks iemand anders jouw droomhuis voor je neus wegkaapt, houdt je ’s nachts wakker! Je doet snel een bieding op het huis om dat te voorkomen. En om er zeker van te zijn dat je niet misgrijpt, breng je ook een hoog bod uit. Zo gebeurt het dat je vanwege je emotie niet alleen te veel betaalt, maar ook niet goed oplet.

Een goede aankoopmakelaar vraagt jou eerst om je woonwensen op een rijtje te zetten. Wat vind jij belangrijk? Aan welke minimale eisen moet het huis voldoen? Wat zijn je plannen met betrekking tot gezinsgrootte, et cetera. Je kunt alleen een goede afweging maken door te 'plussen' en te 'minnen'. Een huis beoordeel je niet meer uitsluitend op je emotie, maar ook aan de hand van je lijstje met woonwensen. Een aankoopmakelaar is hierbij je steun en toeverlaat, je klankbord of beter nog: je verstand, zogezegd.

Onderhandelen is een belangrijk onderdeel van ons vak, daar zijn we heel bedreven in. Zo kunnen we voorkomen dat jij een te hoge prijs betaalt. We verdienen onze kosten zo ruimschoots voor je terug en besparen jou ook nog eens veel tijd en stress!