Realistisch

 

Als ik in het woordenboek kijk naar de betekenis van het woord 'realistisch', dan wordt er het volgende over gezegd: is nuchter, ontdaan van emoties ('een realistische kijk op de dingen'). Of ook: natuurgetrouw ('realistische schilderkunst'). Als makelaar word ik vaak gevraagd om een waardeoordeel van een huis of een bedrijfspand te geven. Dat oordelen, ook wel taxeren genoemd, dien je, zoals het woordenboek dat aangeeft, nuchter te benaderen, waarbij emoties geen rol behoren te spelen. 

Taxeren is een mooi, boeiend, verantwoordelijk, maar ook moeilijk vak. Moeilijk, omdat een taxatie-uitkomst zelden of nooit overeenkomt met de verwachtingen van de opdrachtgever. Meestal vindt men het eigen huis toch meer waard dan dat van de buurman of is het plekje toch wel heel bijzonder om te wonen. Bij u, als eigenaar, spelen emoties juist een heel grote rol bij het bepalen van een vraagprijs.

Het tegenovergestelde ervaar ik als u mag afrekenen met de fiscus. Dan vindt u dat ik het huis of de bedrijfsloods niet al te hoog moet inschatten: u betaalt immers al genoeg belasting. U begrijpt wel dat als een makelaar zich laat meeslepen door de emoties van zijn opdrachtgever hij of zij niet meer onafhankelijk is en ook niet onpartijdig. Als makelaar dien je stevig in je schoenen te staan.

Natuurlijk luister je naar de motivatie en beredenering van de ander. Maar het uiteindelijk bepalen van het taxatiebedrag, dat doe je zelf, gebaseerd op je eigen deskundigheid en ervaring, nuchter en zonder emoties. Realistisch dus!  

Wilt u een realistische taxatie van uw woning?